Mladinske organizacije

MladiA

  • 9 februar 2021
  • Število ogledov: 822
MladiA

MladiA  je skupnost aktivnih mladih, ki skupaj odkrivajo vero, smisel življenja in Boga. V skupnosti je veliko možnosti za druženje z vrstniki, za koristno preživljanje prostega časa in za pridobivanje izkušenj dela z otroki.  Mladi lahko v tej skupnosti odkrivajo in razvijajo različne talente, krepijo svojo duhovnost, krščansko identiteto in iščejo odgovore na bistvena življenjska vprašanja ter tako osebnostno rastejo. Preko sodelovanja v skupnosti mladi pridobijo samostojnost ter motivacijo za pozitivne vrednote, kot so skrb, pomoč, empatija, odgovornost, vztrajnosti, delavnost, kreativnost in inovativnost. Tukaj je veliko priložnosti za izkustveno, informalno ter neformalno učenje in izobraževanje ter pridobivanja novih znanj in veščin, kot so socialne veščine, komuniciranje, timsko delo, prevzemanje odgovornosti, samostojnost, organizacija projektov. Skupnost mlade spodbuja, da bi se zavedali, kako lepo in bogato je njihovo življenje, in da bi poglobili moralne in krščanske vrednote ter se zavedali svoje vloge v družbi. Pomembno je tudi medgeneracijsko povezovanje in povezovanje z drugimi kulturami, narodnostmi.

Znotraj naše skupnosti lahko mladi najdejo projekte, ki so namenjeni njim, in dogodke, ki jih mladi organizirajo in so večinoma namenjeni otrokom.

Projekti namenjenim mladim:

-          Srečanja mladihA:

Srečanja potekajo skozi vso leto. Skupaj iščemo odgovore na življenjska vprašanja in izzive, ki si jih v tem starostnem obdobju zastavljajo. Aktualne informacije in prijave najdete na spletni strani pastir.si ali Facebook strani Pastir.si.

-          Tečaj Alfa za mlade: Lani smo kot prvi v Sloveniji organizirali tečaj Alfa za mlade. Gre za mednarodni tečaj, ki ga izvajajo že v več kot 170 državah in se ga je do zdaj udeležilo že 29 milijonov ljudi. Program je sestavljen iz večerje, kratkega glasbenega dela, zanimivega multimedijskega podajanja teme ter interaktivnega dela, v katerem se preko druženja in debate odpirajo vprašanja, povezana s podano temo. Skozi tečaj mladi dobijo odgovore na mnoga vprašanja o temeljnih resnicah krščanstva in tudi na splošna življenjska vprašanja, vse to v prijetnem ambientu in prijateljskem vzdušju.

-          Rad živim za mlade: Rad živim za mlade so brezskrbni počitniški dnevi konec avgusta, namenjeni vsem mladim po zaključeni osnovni šoli: srednješolcem, študentom in mladim v poklicih. Skupaj gradimo navdihujoče odnose z drugimi mladimi iskalci in Njim. Se navdušujemo nad lepoto življenja. Zakaj? Ker želimo na polno zaživeti!

-          Skavti: Skavti so ločena organizacija, katere lokalne enote delujejo po vsej Sloveniji. Z njimi se veliko povezujemo in mlade rade volje napotimo k njim, saj skrbijo za kakovostno celostno vzgojo otrok in mladih. Skavtstvo je za vse, zato so vsakogar veseli. V družbi skavtov bodo uživali vsi, ki svoj čas radi preživljajo v naravi, jih mikajo izzivi ter so pripravljeni služiti soljudem. Več o njih na Facebook profilu Steg Zvezdni veter – Koroška 1.

-          Stična mladih: Je enodnevni festival, ki ga mladi pripravljajo za mlade in vsako leto poteka tretjo soboto v septembru. Odvija se v Stični na Dolenjskem. Tam se zbere več tisoč mladih, ki iščejo svoje mesto v svetu, navdih in pogum za katoliško življenje. Dan poteka v živahnem vzdušju; ne manjka različnih programov, kakovostnih delavnic, športnih turnirjev, najslovesnejša je skupna sveta maša, na koncu pa sledi težko pričakovani koncert Stična benda. Več na https://sticna.net/.

-          Svetovni dan mladih: Je teden, kjer se srečajo vse skupnosti, kot smo mi. Leta 2016 smo bili na svetovnem dnevu mladih v Krakovu, leta 2023 bo svetovni dan potekal v Lizboni. Več na https://worldyouthday.com/lisbon-2023.

-          Taizé: Mirna vasica v Franciji, kjer se medsebojno povezujejo mladi z vsega sveta, različnih kultur in verstev. Več informacij na https://www.taize.fr/sl_rubrique2773.html

Projekti, kjer mladi sodelujejo oziroma jih organizirajo:

-          Mladi skozi vso leto sodelujejo pri veroučnih srečanjih, Veri in luči (skupina za otroke s posebnimi potrebami) in pri skavtih.

 

-          RadŽivim za otroke (3 termini): Duhovne počitnice na morju, ki se dogajajo v prvih treh tednih julija. Mladi soustvarjajo program, poskrbijo za delavnice, katehezo in animacijo. Udeleženci pridobijo izkustvo sobivanja v skupnosti, odgovornosti in skrbi drug za drugega. V vsakem terminu je 30 otrok udeležencev in 15 članov pripravljalne ekipe (animatorji, voditelji, kuharji). Rdeča nit RadŽivima temelji na Zgodbah iz Narnije.

-          Oratorij: Enotedenski počitniški program, ki poteka v Starem trgu. Je prostočasno, interaktivno, kreativno, zabavno in poučno počitniško dogajanje, ki za teden dni združi  otroke, mlade, animatorje in njihove voditelje iz Mestne občine Slovenj Gradec in ožje okolice. Tema oratorija je vsako leto drugačna, preko nje pa spoznavajo življenjske vrednote.  Sestavljajo ga raznolike aktivnosti: igra, petje, dramska zgodba, kateheze, socialne igre, ustvarjalne delavnice, gibalne aktivnosti, spoznavanje različnih društev in organizacij iz območja MO Slovenj Gradec, odkrivanje naravne in kulturne dediščine z območja MO Slovenj Gradec, obiski in predstavitev različnih oseb ali združenj, ki s svojim delom, življenjem še posebej predstavljajo temo Oratorija.

-          RadŽivim za družine v Veržeju: Mladi se v projekt vključijo kot odgovorni za varstvo in animacijo otrok skozi vikend.

-          Misijoni: Gre za prostovoljno delo v misijonih. Naši mladi so že obiskali Etiopijo, Tajsko in Peru. Redno tudi zbiramo sredstva za misijone in organiziramo dobrodelne akcije, kot je na primer pletenje zapestnic za misijone.

-          Skavti: Skavti so ločena organizacija, katere lokalne enote delujejo po vsej Sloveniji. Z njimi se veliko povezujemo in mlade rade volje napotimo k njim, saj skrbijo za kakovostno celostno vzgojo otrok in mladih. Mladi v poklicih in študentje lahko v družbi delujejo kot skavtski voditelji. V tem poslanstvu bodo uživali vsi, ki svoj čas radi preživljajo v naravi, jih mikajo izzivi ter so pripravljeni služiti soljudem, predvsem otrokom in mladim. Več o njih na Facebook profilu Steg Zvezdni veter – Koroška 1.

 

Vabljeni na našo spletno stran pastir.si ter na Facebook, Instagram in YouTube kanal.